Zajedno u oporavak turizma

Photo galerija

24.02.2021

Direktorica Turističke zajednice grada Rovinja, Odete Sapač i gradonačelnik, Marko Paliaga uputili su pismo na adrese rovinjskih iznajmljivača pozivajući ih na suradnju ususret novoj i još uvijek, zbog pandemije, neizvjesnoj turističkoj sezoni. Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti:

Na početku smo još jedne neizvjesne turističke godine koja nas zbog pandemije bolesti Covid 19 i dalje usporava u našim nastojanjima da ostvarimo značajne turističke rezultate na koje smo godinama bili navikli. Prošlogodišnji turistički promet koji je po broju ostvarenih noćenja bio za 54% niži od ostvarenog u prethodnoj 2019. godini, činjenica je koja nam je jasno dala do znanja da turizam na kakvog smo bili navikli i koji nam je bio svakodnevica, ne egzistira više na isti način.

Bliskost domaćina i gosta zamijenila su posebna pravila ponašanja, te smo se svi nastojali prilagoditi novim uvjetima. Discipliniranim postupcima i pridržavanjem propisanih epidemioloških mjera uspjeli smo ostvariti onaj rezultat koji je u datom trenutku bio moguć.

Gosti koji su boravili u našoj destinaciji prepoznali su naš trud da sačuvamo našu i njihovu sigurnost te zdravlje. Naime, sve preporuke Nacionalnog i Županijskog civilnog stožera u našoj su županiji striktno bile primjenjivane, a zahvaljujući tome Istra je bilježila mali broj oboljelih i visoku razinu discipline, samodiscipline i ozbiljnosti u odnosu na okruženje.

Takva situacija rezultirala je dobrom posjećenošću tijekom ljetnih mjeseci prošle godine, dok se na žalost i ne našom krivicom, taj pozitivni trend sredinom kolovoza naglo prekinuo zbog zatvaranja nama značajnih emitivnih tržišta.

Hrvatska za sezonu 2021. šalje jasnu i snažnu poruku da je turistički sektor u Hrvatskoj odgovoran, a boravak turista siguran. Ohrabruje činjenica da su ljudi željni putovanja i da Hrvatsku navode kao poželjnu destinaciju.

Trenutna usporena distribucija cjepiva i cijepljenja, kao i novi soj virusa te rast broja zaraza po Europi i svijetu ne idu u prilog turističkim kretanjima, jer je za povratak putovanja nužno otvaranje granica i savladavanje psihološke barijere straha od putovanja.

Na nacionalnom nivou utvrđeni su zdravstveni i sigurnosni protokoli koji će se nadovezujući se na sigurnosnu oznaku Svjetskog vijeća za putovanja i turizam Safe Travels za lakše prepoznavanja destinacija koje poštuju globalne standardizirane protokole za zdravlje i higijenu implementirati pod oznakom Safe Stay in Croatia.

Primjena i promocija protokola će započeti za nekoliko dana, što će uveliko poduprijeti odluku potencijalnih gostiju da za svoj odmor odaberu upravo našu destinaciju.

Dobre brojke po broju zaraženih koje trenutno ostvarujemo u Istri, potiču optimizam i nadu da ćemo uskoro biti svjedoci popuštanja mjera i mogućnosti postupnog otvaranja i pružanja ugostiteljskih usluga, naravno u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama koje nam osiguravaju zadržavanje povoljne epidemiološke situacije.

Mi smo u Gradu Rovinju cijelo vrijeme od pojave pandemije podržavali i stvarali uvjete za primjenu propisanih epidemioloških mjera kako bi sigurnost i zdravlje građana i gostiju bila na prvom mjestu, a to ćemo svakako činiti i u budućnosti.

Postojeća situacija sa pandemijom nije spriječila provođenje aktivnosti za pripremu turističke sezone, kao ni realizaciju već ranije utvrđenih značajnih projekata za razvoj grada. I dalje ćemo djelovati na način da našu destinaciju predstavimo kao sigurnu i epidemiološki spremnu za udovoljavanje uvjeta za siguran boravak turista kako u smještajnim objektima, tako i svim ostalim uslužnim djelatnostima uz osiguranu zdravstvenu zaštitu i mogućnosti testiranja gostiju za potrebe zadovoljavanja uvjeta i mogućnosti putovanja.

Svjesni smo da se loš turistički promet uveliko odrazio i na Vašu financijsku situaciju te Vam se stoga zahvaljujemo na Vašem strpljenju, odgovornosti i naporu kojeg ste uložili da tijekom pandemije stvorite uvjete u provođenju vaše djelatnosti primjenjujući najviše standarde zaštite od zaraze koronavirusom.

Sigurni smo da ćemo poučeni dosadašnjim iskustvom, daljnjom provedbom epidemioloških mjera i promocijom naše destinacije kao sigurno i atraktivno mjesto za ugodan odmor, polako krenuti ususret oporavku našeg turističkog sektora.

Pozivamo Vas stoga da u maniri dobrih domaćina i ove godine zajedno dočekamo naše goste i uvjerimo ih kako je odabir Rovinja za njihov odmor najbolja odluka.