Carmina Burana na platou ispred crkve sv. Eufemije

Photo galerija

07.07.2023

Povodom svečanog otvaranja festivala Rovinj Art & more i obilježavanja 10. godišnjice ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u subotu 8. srpnja ispred crkve sv. Eufemije, zbor HRT-a uz dirigenta Darijana Ivezića, predstavit će kantatu Carla Orffa Carmina Burana.

Svoje je najpoznatije djelo, kantatu Carmina Burana, Carl Orff počeo je skladati 1934., a praizvedeno je 8. lipnja 1937. u Općinskom kazalištu u Frankfurtu, i to kao scensko djelo s koreografijom. Oduševljen reakcijama javnosti, skladatelj je svojemu izdavaču napisao: „Sve što sam napisao do današnjeg dana, i što ste nažalost objavili, možemo uništiti. Carmina burana je pravi početak bilježenja mojega rada.“

Kantata uglazbljuje 24 "pjesme iz Beurena", odnosno "svjetovne pjesme za pjevače i zborove za pjevanje uz instrumente i magične slike", kako opisuje puni naslov djela, koje je skladatelj izabrao iz zbirke srednjovjekovne poezije golijarda – putujućih klerika, studenata i pjesnika. Njihovo uglazbljenje koncipirao je kao 'scensku kantatu', te je djelo podijelio na tri dijela - U proljeće, U krčmi i Ljubavno nadmetanje - s dramatičnim uvodom i zaključkom koji zazivaju božicu sudbine Fortunu, kroz koje je oživio niz alegorijskih slika ljubavi, hedonizma, ali i religije, u čijoj pozadini leži moto Fortuna imperatrix mundi – Fortuna vladarica svijeta. Otkrivena 1803. u benediktinskoj opatiji u Beurenu, po čijem je latiniziranom imenu zbirka dobila ime, iako je najvjerojatnije nastala u Austriji, zbirka se danas smatra jednim od najvažnijih izvora latinske srednjovjekovne svjetovne poezije, a čuva se u Bavarskoj državnoj biblioteci u Münchenu.

Ulaz je slobodan.