Batana u UNESCO-vom registru svjetske kulturne baština

Photo galerija

12.06.2017

U subotu i nedjelju 10. i 11. lipnja sve je bilo u znaku male rovinjske tradicijske drvene barke batane. Ispred Ekomuzeja «Batana» održana je svečanost dodjele UNESCO-ve povelje o upisu batane u Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine, a u nedjelju je održana 12. Rovinjska regata barki s oglavnim i latinskim jedrima koju tradicionalno organiziraju Ekomuzej u suradnji sa Jedriličarskim klubom «Maestral» i venecijanskom udrugom «Vela al terzp». Pozivu organizatora regate odazvalo se tridesetak posada iz Istre, Kvarnera, Slovenije i Italije.

Svečanost ispred Ekomuzeja otvorila je «Butemola» – zbor najmlađih pjevača KUDa- «Marco Garbin» Zajednice Talijana «Pino Budicin» koji je otpjevao neslužbenu rovinjsku himnu «La viecia batana».

Prije uručenja Povelje UNESCO-a okupljenim na trgu ispred Ekomuzeja obratila se ministrica kulture Nina Obuljen Korižnek koja je čestitala članovima Ekomueja i svim građanima Rovinja na očuvanju kulturne baštine. Pri tome je naglasila da je Hrvatska bogata vrijednim spomenicima kulture što potvrđuje i činjenica da se u UNESCO-vom registru već nalazi 13 vrijednih primjeraka nematerijalne kulturne baštine, a Ekomuzej Batana je za sada jedini na popisu najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine u svijetu!

Ministrica kulture Nina Obuljen Korižnek uručila je UNESCO-vu Povelju predsjedniku «Batane» Valeriju Drandiću, predsjedniku Zajednice Talijana «Pino Budicin» i idejnom začetniku stvaranja Ekomuzeja Marinu Budicinu i novoizabranom rovinjskom gradonačelniku Marku Paliagi.

Svečanost je upotpunjena i nastupom pjevača Mini i Midi cantanti Zajednice Talijana.